Sunday, 21 February 2016

Patah tumbuh, hilang berganti..


Tahniah buat sahabat-sahabat yang berjaya dalam sesi pertukaran Mac 2016. Mudah-mudahan kisah duka lara kalian semakin ringan. Meskipun tidak mampu lagi pulang ke negeri kelahiran, namun sekurang-kurangnya sudah berada di tanah semenanjung. Ya, semakin dekat dengan keluarga dan sanak-saudara berbanding dari terus berada di sini yang agak berjauhan barangkali.

Bersyukurlah kepada Allah s.w.t kerana memakbulkan doa kalian untuk lebih mendekat dengan orang-orang yang tersayang. Insan ini mungkin kurang mengerti perasaan kalian yang berduka lara kerana belum pun selangkah berada di tempat kalian, tetapi melihat kesulitan kalian sudah tentu insan ini mengerti betapa perlunya kalian berada di sisi insan-insan yang tersayang.

Kerisauan dan kebimbangan pada sebuah ikatan dan pertalian kekeluargaan ternampak seakan dilema yang membelenggu jiwa bila di kejauhan. Insan ini mengerti, bukan mudah untuk meninggalkan isteri dan anak-anak yang masih kecil jauh dari perhatian dan pandangan mata. Hubungan di talian telefon dan talian terbuka tidak mungkin sama dengan suasana ketika di sisi dan di depan mata. Anak-anak adalah amanah Allah untuk dijaga dan diperlihara serta diberi didikan yang sewajarnya agar menjadi insan yang berguna pada masa akan datang.

Bagi mereka yang belum ada rezeki pada pertukaran pada kali ini, bertabahlah dan cuba lagi pada masa yang akan datang. Mungkin belum rezeki pada sesi kali ini, insya-Allah akan menyusul sedikit masa lagi. Kita cuma merancang, tetapi Allah jua yang menentukan segala-galanya. Teruskanlah berusaha dan berjuang, serta tidak jemu berdoa mudah-mudahan dapat merasai nikmat perpindahan sepertimana mereka yang telah berjaya.

Betapa hati insan ini bercampur antara gembira dan hiba bila mana ada teman-teman yang dapat berpindah pada sesi pertukaran pada kali ini. Benar, gembira kerana mereka dapat kembali mendekat dengan keluarga masing-masing dan rasa sayu pula hati bila teman-teman yang sekian lama bersama-sama kita akan pulang meninggalkan kita berjuang di kepulauan borneo ini. Yang pasti, suasana selepas ini akan berubah terutamanya dalam meniti ukhuwah di kejauhan ini. Bagi insan ini, mereka adalah teman-teman dan mereka seperti keluarga yang banyak menghiburkan hati dan membantu insan ini ketika berada di kejauhan ini.


Beginilah lumrah kehidupan, setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. Mungkin perjuangan kalian di sini telah berakhir dan perjuangan di tanah semenanjung akan bermula. Suasananya pasti berbeza walau di mana pun kita berada. Sebagai pendidik, teruskanlah berbakti mendidik anak bangsa dengan penuh profesional dan berdedikasi agar amal jariah yang dilakukan ini mendapat keredhaan dan keberkatan daripada Allah s.w.t.

Insan ini masih di sini. Belum berduka lara, cuma berduka cita. Akan meneruskan perjuangan sehingga tibanya ketentuan. Akan terus bersabar dan tabah dalam perjuangan ini. Insan ini percaya, lambat ataupun cepat, insan ini akan pulang juga ke tanah semenanjung untuk berkhidmat di sana pula. Insya-Allah. Doa-doakanlah insan ini agar dapat juga kembali mendekat dengan keluarga yang tercinta suatu hari nanti. Benar, kita hanya merancang, di sisi Allah jualah sebaik-baik perancangan. Mungkin ada hikmah untuk insan ini dan teman-teman yang lain terus berjuang di sini sebelum pulang berkhidmat di semenanjung nanti.

Selamat berjuang dan bertugas di tempat baru bagi teman-teman yang berjaya dalam sesi pertukaran pada kali ini. Terima kasih atas ikatan persahabatan yang cukup indah ini. Tanpa kalian nanti, pasti akan menggamit kerinduan. Tapi insya-Allah, yang patah akan tumbuh, yang hilang akan berganti. Walaupun tidak sama, tetapi akan terus menghiasi taman ukhuwah di kejauhan ini. Insya-Allah. Semoga ikatan ukhuwah yang terbina, akan terus mekar mewangi hingga ke syurga firdausi. Amin.

Pertemuan dan perpisahan adalah lumrah kehidupan, terimalah ketentuan!

No comments:

Post a Comment